We zijn het korfbalseizoen gestart met 25 U12’jes. Lastig aantal om te verdelen… Te weinig om 3 ploegen te maken, zeker omdat we al moesten starten met enkele gekwetsten. Te veel om goed te zijn voor 2 ploegen, maar het kon toen niet anders. Omwille van dit grote aantal kiezen we er dan ook voor om 6 dames en 6 heren te selecteren voor U12A. Visie van de club is om in A-reeksen te streven naar 10 spelers, maar dan staan 15 spelers in U12B en dat is ook niet eerlijk. Dus 12 spelers in U12A en 13 spelers in U12B.

Als trainers vinden we alle spelers even belangrijk en geven we ze graag allemaal evenveel kansen. Dat wil zeggen dat we ze graag 2 keer per week zien verschijnen op training. We kiezen er voor om 1 keer per week met de ganse groep samen te trainen en 1 keer per week per ploeg. Op die manier kan iedereen van iedereen leren en is er toch ook ruimte om specifieke zaken in te oefenen die we in wedstrijden willen zien terug komen, ieder op zijn niveau.   
Ook voor de wedstrijden houden we deze visie aan! We laten iedereen evenveel spelen! Dat wil zeggen dat we in U12A met 12 spelers 3 vakken maken, die elke wedstrijd evenveel speelminuten krijgen. Deze keuze heeft natuurlijk ook wat nadelen. Vermits je ‘maar’ 8 wissels hebt, kunnen we niet inspelen op eventuele wedstrijdsituaties. Een tactische wissel is bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Maar wij hebben vertrouwen in het kunnen van àl onze spelers!
Bij U12B is het aantal spelers vaak erg wisselend. Ook hier wordt er gewoon eerlijk gewisseld om iedereen, zo goed als mogelijk, evenveel speelminuten te geven.

 

U12B

Op het veld hebben onze U12B een aantal stevige tegenstanders! Toch weten we 1 keer te winnen en 1 keer gelijk te spelen. We eindigen hiermee op de vijfde plaats in een reeks van zes ploegen. We mochten ook een nieuwe heer verwelkomen; Xander. Hij liet op training al direct heel veel enthousiasme zien en stond al snel mee op het wedstrijdveld.

In de zaal worden we opnieuw ingedeeld in een reeks van 6 ploegen. Rijko U12B neemt een heel goede start. We winnen 4 wedstrijden op rij en scoren elke wedstrijd 9 of 10 doelpunten!! We krijgen telkens ook maar maximum 3 goals tegen. We laten mooi korfbalspel zien met veel beweging en veel durf om te doelen. Onze laatste tegenstander is Sparta Ranst, die op dat moment ook nog ongeslagen is. We moeten in die wedstrijd onze meerdere erkennen en verliezen met 4-10. In de terugronde winnen we de eerste wedstrijd weer vlot met 10 doelpunten, maar dan zijn we plots het goede elan wat kwijt… We creëren minder kansen, werker minder af, het spel wordt weer statischer,… Hierdoor verliezen we heel wat punten. Jammer! Toch hebben we in deze competitie voldoende punten verdiend om als tweede te eindigen in onze reeks! Knap!! Deze eindstand was al zeker toen we onze laatste wedstrijd moesten gaan spelen tegen de winnaars van de reeks, Sparta Ranst. Toch trekken we daar vol goede moed naar toe om te laten zien wat Rijko waard is! We spelen daar weer veel mooier korfbal. We zien, zeker de eerste helft, weer de ploeg staan van de heenronde! Veel beweging, samen zoeken en werken naar een goede kans, durven doelen, gaan voor de rebound! Bij de rust staat het dan ook 2-2! In de tweede helft zijn we soms minder geconcentreerd en krijgen we een paar onnodige goals tegen. Maar ook de scheidsrechter vond ‘groen-zwart’ plots een veel mooiere kleur… We verliezen de wedstrijd met 9-4, een overdreven score maar met een terechte winnaar.           

We zijn echt fier op onze spelers en speelsters die een knappe tweede plaats hebben behaald in hun reeks! In het laatste kwart van het seizoen zijn er nog 2 speelsters bij gekomen (Bo en Astrid). Zij draaiden bij de laatste wedstrijden ook al gewoon mee in de ploeg. Knap hoor!

U12A: The U12 road to victory (oftewel Herentals)

De voorronde op het veld loopt vrij vlot met een plaatsing in de topleague zaal als verdiend gevolg! We winnen 4 van de 5 wedstrijden, en laten enkel punten liggen tegen Vobako A.  We spelen in de zaal dus bij de top 8 van het land. In deze reeks kan iedereen van iedereen winnen, zo zal al snel blijken. We vangen de competitie aan met 6 dames (Chiene – Gitte- Jins – Kaat – Lene – Lies en later zullen we ook gebruik maken van invaller Dieuwke) en met 6 heren (Chiel – Daan – Jarco – Jelte – Ward – Wouter). We maken enkele afspraken: iedereen speelt evenveel dus 3 vakken die op de klok wisselen. Verder kiezen we er voor om onze spelers het moderne dynamisch korfbal aan te leren, een mooie uitdaging met toch wel een aantal valkuilen.

Voor Nieuwjaar kunnen we slechts 3 punten bij elkaar sprokkelen. Wat loopt er mis? De scoutingformulieren worden hierin een belangrijke tool, we doelen gewoon te weinig en er zijn spelers die niet kunnen/durven doelen. Hiermee gaan we aan de slag en enkele weken later slaan we Spartacus met 11 goals van het veld. Het vertrouwen komt stiekem al eens om de hoek kijken. Een week later winnen we met veel moeite van Leuven. Nog een week later leveren we een titanenstrijd tegen koploper Vobako waar we in de laatste seconden nog een gelijkspel moeten afgeven. Maar het vertrouwen is gevonden, we durven doelen en hierdoor kunnen we ook geregeld winnen.

Doordat alles in onze reeks heel dicht bij elkaar ligt schommelen we steeds tussen de 4de, 5de en 6de plaats in de reeks. De voorlaatste wedstrijd spelen we gelijk tegen ASKC en verliest Putse zijn wedstrijd wat ons eindelijk op een 4de plaats zet met 1 puntje voorsprong, we hadden al vaker op de 4de plaats gestaan maar dan met een gelijk aantal punten. Spartacus geraakt niet aan een voltallige ploeg omwille van de krokusvakantie en geeft FF voor de laatste match en dus is een plaats in de kruisfinales een feit!

Ondertussen zijn we er ook in geslaagd om maar liefst 13 spelers mee te trekken in een A-reeks! 0ver jeugdopleiding gesproken!! Zowel individueel als in groep zijn onze spelers enorm gegroeid. Ik denk niet dat veel clubs ons dit nadoen en iets waar wij persoonlijk ook heel trots op zijn. Wat er ook gebeurt in Herentals, we mogen ontzettend trots zijn op wat we bereikt hebben, alle 13!!!!!!!

Ondertussen beschikken we bij U12 in totaal over 27 wedstrijdspelers. Dat wordt echt te veel voor 2 ploegen. We kloppen aan bij onze U10’tjes met de vraag of er kandidaten zijn om in de naronde veld mee te komen spelen. We hadden in de zaal hun enthousiasme al gezien in een onderlinge oefenwedstrijd! Ook nu kwam er al heel snel een positieve reactie. We gaan de naronde veld dus in met 3 U12-ploegen!! Zo kunnen we al onze spelers meer speelminuten geven, hopen we iedereen te laten sporten op zijn/haar niveau en laten we de tweedejaars U10 al eens proeven van het korfbalspel in 2 vakken.

Wij kijken er al naar uit!

Suzan en Vanessa